ماساژ درمانی چیست و چه تاثیراتی دارد؟

ماساژ درمانی از محبوب ترین درمان های مکمل در دنیا است

آشنایی با ماساژ درمانی، انواع و فواید آن

شما کسی را می شناسید که از ماساژ گرفتن خوشش نیاید؟ بی شک احتمال خیلی خیلی کمی وجود دارد که چنین شخصی را بتوان پیدا کرد. هرچند ماساژ درمانی اصطلاحی متعلق به دوران مدرن است. اما ماساژ از قرن ها پیش در فرهنگ های مختلف یکی از روش های درمان یا تسکین دردها به شمار می رفته است،

ماساژ همواره برای انسان ها هم جنبه آرامش بخش و تفریحی داشته و هم یک روش درمانی به حساب آمده است. شاید برای بسیاری از ما ماساژ یک تفریح لوکس به حساب آید و از تاثیرات درمانی آن غافل باشیم. اما ماساژ درمانی به هر حال این روزها جای خود را در درمان آسیب های حرکتی و همچنین تسکین دردها باز کرده است.

ماساژ درمانی یکی از روش هایی است که این روزها در کشورهای مختلف دنیا برای تسکین دردها و مشکلات حرکتی توصیه می شود. این روش یک درمان پزشکی به حساب نمی‌آید. اما به عنوان یک درمان مکمل تاثیر زیادی بر کاهش درد بیماران دارد.

طبق نظرسنجی سال ۲۰۰۷ موسسه سلامت ملی آمریکا، ۱۸ میلیون نفر از شهروندان ایالات متحده در طول سال از ماساژ درمانی استفاده کرده اند. آنها ماساژ را بیشتر در مواردی مثل تسکین دردها، توانبخشی بعد از آسیب های ورزشی، کاهش استرس و اضطراب و بالابردن سطح آرامش روانی استفاده کرده اند.

ماساژ درمانی چه کار می کند؟

ماساژدرمانی کاربرد ماساژ برای درمان درد و گرفتگی ها است

ماساژ درمانی روشی است که با لمس و مالش بافت های نرم بدن و ماهیچه ها انجام می شود. هدف آن می تواند درمان بیماری، بهبود وضعیت سلامتی و یا آرامش بخشی به فرد باشد. تکنینک های متنوعی برای انجام ماساژ وجود دارد. گفته می شود تعداد آنها به ۲۵۰ نوع می رسد اما همه این تکنیک ها به دنبال ایجاد آرامش ذهنی، تعادل بدنی و احساس خوب در فرد ماساژگیرنده هستند.

حتما شما هم پدربزرگ ها یا مادربزرگ هایی را دیده اید که در واکنش به دردهای بدنشان، ماساژ دستی را راه حلی برای تسکین درد می دانند. چرا ماساژ باعث شده آنها تجربه خوبی برای مقابله با دردهایشان به دست آورند؟ حقیقت آن است که هنوز تحقیقات علمی به اندازه کافی در مورد ماساژ درمانی انجام نشده است. مطالعاتی که تاکنون انجام شده نشان می دهد، یک بار استفاده از ماساژ درمانی در کاهش استرس، کاهش فشار خون و ضربان قلب موثر است. در صورتی که به طور مرتب از آن استفاده شود، می تواند سطح اضطراب عمومی فرد را کاهش داده و در بهبود افسردگی و دردهای مختلف تاثیر بگذارد. تحقیقات جدیدتری هم نشان می دهد ماساژ درمانی بر درمان دردهای ناحیه کمر و گردن و همچنین دردهای بیماران سرطانی موثر است.

ماساژ چه تاثیری بر بدن می گذارد؟

ماساژ درمانی گردش خون را افزایش می دهد

معمولا در زمان گرفتگی عضلات، جریان خون به ناحیه آسیب دیده کاهش می یابد. از یک سو ناحیه آسیب دیده دچار درد و ناراحتی می شود. از سوی دیگر کم شدن جریان خون باعث کاهش سطح مواد مغذی در بافت و تجمع مواد زائد مثل اسید لاکتیک می شود. ماساژ با اعمال فشار در ماهیچه ها، گرفتگی ها را رفع می کند و ضمن کاهش درد باعث افزایش خون رسانی به نقطه آسیب دیده می شود، این فرایند سرعت بهبود آسیب را افزایش و درد را تسکین می دهد.

ماساژ همچنین بر عملکرد غدد نیز تاثیر گذاشته و باعث افزایش ترشح هورمونهایی مثل اندورفین(کاهش دهنده درد) و سروتونین(موثر بر خلق و خو) می شود. همچنین هورمون کورتیزول(عامل استرس) را بی تاثیر می کند.

انواع ماساژ درمانی

ماساژ درمانی انواع مختلفی مثل سوئدی، تریگرپوینت، ورزشی و.. دارد

همان طور که گفتیم با وجود تنوع بالای روش های ماساژ، همه آنها به دنبال ایجاد حس آرامش و برطرف کردن تنش در بدن بیماران هستند. تفاوت آنها در تکنیک هایی است که به کار می گیرند. در ماساژ سوئدی که یکی از قدیمی ترین و پایه ای ترین انواع ماساژ است، درمانگر از ورز دادن، حرکات دایره ای، ضربه زدن و لرزش استفاده می کند. ماساژ ورزشی هم شبیه ماساژ سوئدی است اما با نیازهای ورزشکاران هماهنگ شده. همچنین در ماساژ بافت عمیق یا ماساژ نقاط ماشه ای، بیشتر بر فشار عمیق روی گره های ماهیچه ای و رفع گرفتگی آن ها تاکید می شود. مهم ترین انواع ماساژ درمانی را می توان به شرح زیر نام برد:

  • ماساژ سوئدی
  • ماساژ ورزشی
  • صندلی ماساژ
  • ماساژ ریلکسی
  • ماساژ شیاتسو
  • ماساژ سنگ داغ
  • ماساژ بافت عمیق
  • ماساژ نقاط ماشه ای
  • ماساژ رایحه درمانی
  • ماساژ مخصوص بارداری

جلسات ماساژ درمانی به چه شکل است؟

جلسات ماساژ درمانی معمولا تا یک ساعت طول می کشد

جلسات ماساژ درمانی معمولا بین ۴۰ تا ۶۰ دقیقه برگزار می شود اما ممکن است تا ۹۰ دقیقه هم طول بکشد. درمانگر ابتدا سوالاتی در مورد شرایط عمومی، سابقه پزشکی و هدف شما از ماساژ درمانی می پرسد. سپس با لمس نقاط مختلف سعی می کند بخش هایی که دچار تنش یا درد هستند را مشخص کند.  معمولا در ماساژ درمانی تخت خوابی برای ماساژگیرنده در نظر گرفته می شود که جای سر داشته باشد. برای گرفتن برخی ماساژ ها می توانید لباس پوشیده باشید و در برخی موارد هم لازم است بدون لباس باشید. اما ماساژور، قسمت هایی از بدن که نیاز به ماساژ ندارند را با حوله می پوشاند. همچنین معمولا درمانگرها از روغن یا لوسیون های ماساژ استفاده می کنند.

ماساژ درمانی چه عوارضی دارد؟

عوارض ماساژ درمانی شامل

تاکنون گزارش های خیلی کمی از عوارض ماساژ دریافت شده است. به همین دلیل به نظر می رسد این روش عوارض چندانی نداشته باشد. عوارض گزارش شده هم شامل درد موقتی در حین برخی از ماساژها، کبودی، تورم و حساسیت به روغن ماساژ بوده است.

چه کسانی نباید ماساژ بگیرند؟

افرادی که خون رقیق دارند نباید از ماساژ درمانی استفاده کنند

ماساژ درمانی هم با وجود عوارض کم به دلیل فشاری که ممکن است بر بدن وارد کند برای برخی بیماران منع استفاده دارد. حالت های منع ماساژ شامل موارد زیر است:

  • افرادی که سطح پلاکت خون پایین دارند
  • افرادی که دارای اختلالات خونریزی هستند
  • افرادی که به تازگی تحت عمل جراحی  قرار گرفته اند
  • افرادی که زخم باز، عفونت پوستی یا شکستگی در بدن دارند
  • زنان باردار باید قبل از گرفتن ماساژ با پزشک خود مشورت کنند
  • افرادی که داروهای رقیق کننده خون مثل وارفارین مصرف می کنند
  • افراد مبتلا به سرطان باید برای گرفتن ماساژ با پزشک خود مشورت کنند

در پایان لازم است تاکید کنیم ماساژ درمانی یک روش درمانی مکمل به حساب می آید. این روش به هیچ وجه نمی تواند جایگزین روش های درمانی اصلی شود. به طور کلی در صورتی که مبتلا به بیماری هستید برای گرفتن ماساژ بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.

مرکز توانبخشی و فیزیوتراپی یزد با بیش از ۴۰ سال سابقه اولین مرکز توانبخشی و فیزیوتراپی در استان یزد است. متخصصین مجرب و درمانگران باتجربه مرکز فیزیوتراپی یزد تلاش دارند تا با جدیدترین متدهای فیزیوتراپی زندگی بدون درد را برای مراجعین فراهم کنند. در این مرکز می توانید کلیه خدمات فیزیوتراپی از جمله ماساژ درمانی را با بالاترین کیفیت و با اطمینان خاطر دریافت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

5 × 2 =